
Hz. Peygamberin Ramazan ayında geçirmiş olduğu bir günü açıklar mısınız?
Soru Detayı– Hz. Peygamberin Ramazan ayında geçirmiş olduğu bir günü (24 saat) olabildiğince, tespit edilebildiğince bize açıklar mısınız?
– (Gündelik işler, namaz, oruç, iftar, sahur, teravih vb.)
Değerli kardeşimiz,
Hz. Peygamber (a.s.m)’in her zaman ibadette en ileri derecede olduğunda şüphe yoktur. Bu sebeple, onun normal ibadetine ilave olarak Ramazan ayında yaptığı ibadetleri şöyle sıralamak mümkündür:
a. Sahura kalkmayı ihmal etmezdi. Bunu başkasına da tavsiye ederdi.
“Mutlaka sahura kalkın, çünkü sahurda bereket vardır.” (Buharî, Savm, 20).
b. Her gün Kur’an okurdu. Özellikle Hz. Cebrail (as) ile mukabele şeklinde okurdu.
c. Ramazan boyunca cömertliği kat kat artardı.
Bu iki hususu aşağıdaki hadiste görebiliriz:
İbn Abbas anlatıyor:
“Hz. Peygamber (a.s.m) hayır konusunda insanların en cömerti idi. Özellikle Ramazan ayında Hz. Cebrail (as) ile görüştüğünde bu cömertliğinin sınırı olmazdı. Hz. Cebrail (as) ile görüşmesi ise, Ramazan ayı boyunca her gün gerçekleşirdi. Onun da hayır-hasenattaki cömertliği esen rüzgâra benzerdi.” (Buharî, Savm, 7).
d. Teravih kılardı.
Hz. Aişe (ra)’nin bildirdiğine göre, Hz. Peygamber (a.s.m), üç gece mescitte insanlara teravih namazı kıldırdı. Her gece cemaat daha da kalabalıklaşıyordu. Dördüncü gecede mescit insanları almamaya başladı. Cemaat Hz. Peygamber (a.s.m)’i beklerken, o yalnız sabah namazına gitti. Namazı kıldırdıktan sonra, cemaate döndü ve
“Sizin durumunuz / camiye geldiğiniz bana gizli değil, ancak ben teravih namazının size farz kılmasından korktum. Çünkü bu size çok ağır gelecek.”
diye buyurdu. Ramazanda onun gece namazını (ki teravih de bir gece namazıdır) kaç rekat kıldığını soranlara Hz. Aişe (ra),
“O ne Ramazanda ne de onun dışında, vitir beraber on bir rekattan daha fazla kılmazdı.”
diye cevap vermiştir. (bk. Buharî, Teravih,1).
e. Ramazanın son on gününde itikâfa girerdi.(bk. Buharî, İtikâf, 1).
f. Kadir Gecesi için ayrı bir ihtimam gösterirdi. Aslında bu itikâfı da daha çok Kadir Gecesi’ni ihya niyetiyle yapıyordu. Nitekim, Ebu Said el-Hudrî’nin bildirdiğine göre, Hz. Peygamber (a.s.m), daha önce Ramazanın onu ile yirmisi arasındaki on günde itikâfa girmiş ve 20. güne geldiğinde ise,
“Bana Kadir Gecesi gösterildi, sonra unuttum; artık onu Ramazanın son on gününde arayın.”
buyurmuştur.(Buharî, İtikâf, 9).
İlave bilgi için tıklayınız:
– Müminin bir günü nasıl olmalıdır? Peygamber Efendimizin Bir Günü Nasıldı?
– Peygamberimizin Özel Ramazan Günleri…
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Gülistan Derneği - 7/24 Hizmetinizde
Gülistan Derneği olarak, ibadetlerinizi yerine getirirken size en güvenilir hizmeti sunmak için 7 gün 24 saat yanınızdayız. Her an ulaşılabilir olmayı hedeflediğimiz anlayışla, kurban bağışlarınızı Afrikada kesimini güvenle gerçekleştirebilmeniz adına her zaman yanınızdayız.
Kurban Fiyatlarımız:
- Keçi: 1750 TL
- Koyun: 2000 TL
- Koç: 2250 TL
- Büyükbaş: 15000 TL
Bizimle iletişime geçmek çok kolay! Sorularınız, bağışlarınız veya daha fazla bilgi almak için 0544 214 6652 numaralı telefondan bizimle her zaman irtibata geçebilirsiniz.
Gülistan Derneği olarak, kurban ibadetlerinizi en sağlıklı, doğru ve güvenli şekilde yerine getirmeniz için yanınızdayız. Güvenilir, şeffaf ve profesyonel hizmet anlayışımızla her zaman yanınızdayız.
Sizin için buradayız!