
Evladın maddi kazancını bir baba dilediği gibi el koyup sahiplenebilir mi? Yoksa bunun bir sınırı var mıdır?
Soru DetayıBabam, benim ona bankadan borç para çekmemi istiyor, kendi Türkiye’deki kredi borcunu kapatmak için. Ben borç çekmek istemiyorum, çünkü kendi imkanı var bu borcu kapatmak için. Mesela dairelerinden birini satabilir. Ama bunu yapmak istemiyor. Bana geri ödeyeceğini söylüyor hep. Ama ona şimdiye kadar verdiklerimi hiç geri alamadım. Ben, “Hayır, çekmiyorum.” deyince, “Babalık hakkımı sana helal etmiyorum.” dedi. Gerçekten babalık hakkı helal olmaz mı? Ne yapayım şimdi? Bana yardımcı olabilir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
Babasının yanında kalan ve babasıyla birlikte çalışan çocuğun kazancı babasına âit olur; ayrı bir servet sayılmaz. Nitekim bu sırada masrafı babası yapıp harcamaları da babanın kazancından yapıldığı gibi.
Ancak, babayla ortaklık sözleşmesi yaparsa, kazancı bu konuşma ve sözleşmeye göre hüküm alabilir. Bundan sonra kazancımın şu kadarı ortak, şu kadarı da şahsıma âittir, gibi…
Böyle açık ve net bir sözleşme yapılmadığı müddetçe, çocuğun baba yanındaki kazancı babaya âit olur, şahsına âit sayılmaz. Bununla beraber Peygamberimiz (asm):
“Çocuklarınız arasında adaletli olunuz.”(Müslim, Hibat, 13/3)
buyurmuş, babaları çocuklarının hakkına karşı titiz olmaya çağırmıştır. Her ne kadar edeb ve terbiye gereği ayrı birşey konuşulmamış da olsa babalar, çocuklarının alın terini düşünür, çalışma paylarını hesaba katar, haklarını verme gayretinde olurlar.
Ancak işi ayrı olan bir evladın malını babası istediği gibi kullanamaz; bunun da bir sınırı olmalıdır.
Bilindiği gibi İslam hukukuna göre kendi malını bile har vurup harman savuran kişilere müdahale edilir ve onun mallarına el konularak “kayyım” nezaretinde malına sahip çıkılır. Bu nedenle kendi malını bile istediği gibi kötüye kullanamayan birisi, evladının malını nasıl istediği gibi kullanabilir.
Fakat şu da bir gerçektir ki, baba evladının malından habersiz olarak yese ve içse, evladın da buna gönlü olmasa bile bu helaldir. Böylece baba haram yemiş olmaz. Diğer taraftan oğul babaya ve anneye bakmak zorundadır. Bu açıdan da evladın malı babanın malı gibidir.
Ama evlat babanın malını izinsiz ve gönülsüz yemesi doğru değildir. Böyle bir sebepten hakkını helal etmeyecek olsa, buna itibar edilmez.
İlave bilgi için tıklayınız:
Babasının yanında kalan erkek veya kız çocuğun kazancı babasına mı âittir?..
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Gülistan Derneği - 7/24 Hizmetinizde
Gülistan Derneği olarak, ibadetlerinizi yerine getirirken size en güvenilir hizmeti sunmak için 7 gün 24 saat yanınızdayız. Her an ulaşılabilir olmayı hedeflediğimiz anlayışla, kurban bağışlarınızı Afrikada kesimini güvenle gerçekleştirebilmeniz adına her zaman yanınızdayız.
Kurban Fiyatlarımız:
- Keçi: 1750 TL
- Koyun: 2000 TL
- Koç: 2250 TL
- Büyükbaş: 15000 TL
Bizimle iletişime geçmek çok kolay! Sorularınız, bağışlarınız veya daha fazla bilgi almak için 0544 214 6652 numaralı telefondan bizimle her zaman irtibata geçebilirsiniz.
Gülistan Derneği olarak, kurban ibadetlerinizi en sağlıklı, doğru ve güvenli şekilde yerine getirmeniz için yanınızdayız. Güvenilir, şeffaf ve profesyonel hizmet anlayışımızla her zaman yanınızdayız.
Sizin için buradayız!