
Asr-ı Saadet’te, namaz vakitlerini nasıl biliyorlardı?
Soru Detayı– Asrı saadette hava kapalı olduğunda namaz vakitlerini nasıl biliyorlardı?
– Mesela hiç saati bilmeyecek biri ıssız bir yerde namaz kılacak ama hava kapalı, bu yüzden kendi kafasına göre namaz vakitlerini tayin edebilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Kuran’da namazın müminler için vakitleri belirlenmiş bir fariza olduğu ifade edilmiş (bk. Nisâ 4/103), bu vakitlere açık şekilde veya işaret yoluyla değinilmiştir. (bk. Bakara 2/238; Hûd 11/114; İsrâ 17/78; Tâhâ 20/130; Nûr 24/36; Rûm 30/17-18; İnsân 76/25)
Bununla birlikte namaz vakitleri daha çok Hz. Peygamber (asm) Efendimizin fiil ve sözleriyle açıklık kazanmıştır. Beş vakit namazın farz kılınmasının ardından Hz. Cebrail Resûl-i Ekreme gelerek imamlık yapmış ve birinci gün namazları ilk vakitlerinde, ikinci gün son vakitlerinde kıldırarak başlangıç ve bitiş zamanlarını göstermiştir(bk. Tirmizî, Salat, 1; Ebû Dâvûd, Salat, 2)
Hz. Peygamber’in (asm) hadislerinde bulutlu ve açık günlere dair ifadeler bulunmakta olup günümüzde olduğu gibi namaz ve oruç gibi ibadetlerin vakitleri Güneş ve Ay’ın hareketlerine göre tayin edilmekteydi. Bu bağlamda Güneş’in gün içerisindeki konumu, gölge boyları gibi gözlenebilecek alamet ve işaretlere göre namazlar eda edilmekteydi. Nitekim saatin olmadığı dönemlerde insanların vakitlerden tamamen bihaber olduğunu iddia etmek mümkün değildir.
İlmihallerde “Namaz” başlığı altında namazların vakitleri anlatılırken takvimlerde belirtilen saat aralıkları değil, Güneş’in konumuna göre namazların vakitlerinin nasıl girip nasıl çıktığı anlatılmaktadır.
Dolayısıyla bir Müslümanın yanında takvim ve saat olmasa dahi namaz vakitlerinin alametlerini bilmesi ve ona göre namazlarını eda etmesi gerekir.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Gülistan Derneği - 7/24 Hizmetinizde
Gülistan Derneği olarak, ibadetlerinizi yerine getirirken size en güvenilir hizmeti sunmak için 7 gün 24 saat yanınızdayız. Her an ulaşılabilir olmayı hedeflediğimiz anlayışla, kurban bağışlarınızı Afrikada kesimini güvenle gerçekleştirebilmeniz adına her zaman yanınızdayız.
Kurban Fiyatlarımız:
- Keçi: 1750 TL
- Koyun: 2000 TL
- Koç: 2250 TL
- Büyükbaş: 15000 TL
Bizimle iletişime geçmek çok kolay! Sorularınız, bağışlarınız veya daha fazla bilgi almak için 0544 214 6652 numaralı telefondan bizimle her zaman irtibata geçebilirsiniz.
Gülistan Derneği olarak, kurban ibadetlerinizi en sağlıklı, doğru ve güvenli şekilde yerine getirmeniz için yanınızdayız. Güvenilir, şeffaf ve profesyonel hizmet anlayışımızla her zaman yanınızdayız.
Sizin için buradayız!